Welcome All's !!!


21 July 2014

Biskut chocolate chips famous amous

Wahhh.... arini rajin nak update blog, tengok tajuk tuu.. hehe.. saja nak kongsi cerita semalam.. tinggal beberapa hari jer lagi nak raya.. so fiz time in my life try wat biskut, tapi nak buat lain dr yang lain. so i buat chocolate chips ala-ala famous amous yang kat kedai tu.. selalu nya jual kat aiport, kalau 100gm dalam rm10 ringgit jugak mcm tu. huhu.. tp dapat brapa biji jer pun.. x puas makan.. tapi kali ni, lebih baik buat sendiri. alaa.. bahan x mahal sangat pun... hehe.. boleh dapat banyak pulak tu.. jum tengok resepi nyerr..

Bahan-bahan
1/2 cawan gula kastor (kalau nak manis lagi boleh guna secawan penuh)
1 cawan gula perang
1 cawan mentega ( i guna buttercup jer)
1 cawan minyak
1 biji telur
1 sudu besar susu segar ( i guna susu krim kotak dutch lady, RM1.70 jer sekotak)
1/2 cawan walnut cincang( tp i guna hazelnut yang dh dicincang, sbb xda walnut. yang ni pun sedap)
2 cawan chocolate chip

Bahan diayak
4 cawan tepung gandum
1 sd besar tepung jagung
secubit garam
1sdk cream of tatar ( i gantikan dengan 1sdk cuka, so x perlu di ayak sekali)
1sdk baking soda bikarbonat

**i xda ambik gbr bahan2, waktu ni lupa nak snap gambar. hehe.. tp gbr lain ada.. nanti scroll bawah yerr..

Cara-caranya
1. Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati. i guna whisk jer. senang lagi dan cepat.
2. lepas dah sebati, masukkan bahan2 yang di ayak tadi, tepung gandum, garam, soda bikarbonat, cream of tatar(tp i guna cuka jer), blendkan sebati .
3. lepas tu baru lah taruh hazelnut/walnut dan chocolate chip.  waktu ni gaul guna senduk/sudu jer...
4. pastu, bulatkan kecil2 adunan yang dah siap, dan penyekkan sedikit ikut sesuka hati anda, jarak-jarakkan k di atas loyang, nanti biskut ni pandai mengembang, so wkt bulat2kan tu, bat kecik2 jer.. nanti dia akan jd besar sendiri. hehe..senang kan.
5. Guna 175 darjah celcius, api atas bawah, dan bakar selama 10-15 minit ikut jenis oven/pembakar. Kalau nak rasa biskut tu lebih sebati dan rangup , boleh letak adunan dalam fridge 30 minit dan ke atas sebelum di bakar. tp bakar terus pun boleh.. mmg gerenti sedap punyerrr.. anak2 mesti suka..
camni lah rupanya lepas dah siap di adun lengkap.. dia agak lembik ckit.. hehehe..


Yang ni dah siap dibakar, tunggu sejuk dulu baru boleh pindahkan ke kontena lain.. dan boleh lah makan!! memang sebijik rasa mcm kat kedai tu.. hehe.. sedap sangat dan rangup.. krup krap krup krap.. hehe
Inilah hasilnya.. dapat jugak sebalang kontena panjang, kalau ikutkan bahan2 di atas, boleh dapat sehingga 300 keping biskut dan ke atas mengikut sais di atas... sekeping biskut ni 5gm jer beratnya sy timbang semalam.. x kecik sangat, x lah besar sangat.. tp bleh masuk mulut sebijik2..hehehe

X sabar rasanya untuk dihidang raya kelak.. jemput lah datang ke rumah yang mengenali diri ini ya.. Nak oder shaklee, boleh direct contact sy yer... tq so much.. selamat berkongsi resepi..:)

Info resepi:: dari pelbagai resepi di google dan digabungkan untuk menjadi lebih mudah dan senang .. :)



3 comments:

  1. Wahh..menarik lah..ada masa nak try buat ni..salam kenal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALAM kenal.. maaf lah lmbt reply.. baru ada masa terluang.. hehe :)

      Delete
  2. salam kenal juga dari mamaniza.com

    ReplyDelete